KF IT PARTOER

Historie Kaatsvereniging Jelsum/Cornjum.

In 1932 was het kastelein fan de “Greate Bontekoe” Ids Jousma die de kaatsvereniging “Klein Begin”oprichtte. In jaar later sloot men zich aan bij de K.N.K.B.

Over het tijdperk Joustra is verder maar weinig bekend. Wel weet men dat de vereniging in 1934 op een bondspartij in Franeker mee deed met het partuur Ids Jousma, Lieuwe de Jong en Sietse Kooistra. Nadat Ids Joustra in 1935 overleed kwam het kaatsen in onze dorpen op een laag pitje te staan.

In 1936 kwam er een nieuwe vereniging tot stand en heeft zich onder de naam Jelsum Cornjum in 1938 laten inschrijven alhoewel de vorige vereniging nooit uitgeschreven was. De organisatoren van deze vereniging waren Piet Kuipers, Siemen Teitsma, Ole Porte, Siebe Kuipers en master van der Weij.

Tot onze spijt is er van deze tijd weinig bewaard gebleven en moeten we het doen met de verhalen van oudleden /bewoners die nog in onze dorpen wonen. De laatste jaren is onze vereniging groter gegroeid. Een groei van 40.9% wat vooral aan de Dames is te danken. Vooral doordat de jeugd door de schoolmeesters worden gestimuleerd is het een drukte van belang elke zomeravond op het sportterrein. (flaput 1982, voorzitter A. L. Ruyne).

Wel is er nog een bericht van de museumcommissie in 1980 waar geschreven wordt over de kaatsbelevenissen van het dorp Jelsum. Genoemd wordt kaatsvereniging Onder Ons in het jaar 1912 .

Dit was gebaseerd op een mededeling in de krant, dat voor de bondspartij 1912 als 4e verenigingsprijs een zilveren medaille was uitgeloofd door de heer M.J. Buwalda, erelid der kaatsvereniging “Onder Ons” te Jelsum.’

En op het feit dat in 1910 na een geslaagde kaatspartij in augustus stemmen opgingen om in Jelsum/Cornjum een kaatsvereniging op te richten.

Wat blijkt nu dat de heer Buwalda was erelid van “Onder Ons” te Oosterlittens, waarvan hij de medeoprichter was in juli 1898. De heer Buwalda woonde later in Jelsum en was cafehouder in de bekende uitspanning “de Groote Bontekoe” aldaar in ieder geval in 1910.

We mogen aannemen dat in Jelsum/Cornjum in die jaren geen kaatsvereniging is gekomen.

Vanaf 1947 werd er volledige verslaglegging gedaan. Namen die nu ook nog in dorpen voorkomen en toen genoemd werden zijn: Span, Terpstra, Kuipers, van Huizen, Roosma, Adema , Wigarda, Zijlstra, Hoekstra, Oevering, Bijlsma, Hoekstra-Bonnema, van Dijk, Voersma, Porte, Smit, Postma, Terpstra, Faber, Wobbema, Berkenpas, Heeg, Kalma, Rodenhuis, Keestra, Lettinga, Jensma, Beeksma, Langhout, Jousma, Hoogland, Elzinga, Jongsma, Hoogland en v.d. Burg. Er werden in die tijd 2 ledenpartijen gehouden en 1 potsje partij. Over de potsje partij werd genotuleerd dat het weer warm was maar niet te warm; it sûpe drinken misleare dertroch hwat en der moatte wy it, lykas jimme witte fan ha. Us keatsfereniging is op sûpe basearre!

In die tijd wordt er ook gesproken over een jongenspartuur (1950) maar namen worden niet genoemd wel dat T. Elzinga en D. van Huizen zich beschikbaar stellen als leider. Ook wordt aangemerkt tijdens deze jaarvergadering dat het te laat komen zowel op een partij als bij het competitiekaatsen een boete van een kwartje oplevert. Nog een citaat wat natuurlijk voortvloeit uit het boerenleven van die tijd: “op sneon 1 april 1950 hâlden wy in ledengearkomste wer’t de skriuwer fan dit ferslach net folle fan ôf wit omdat der keallefange moast”.

In 1959 wordt het jongenspartuur genoemd: R. Terpstra, G. Berkenpas en Joh. Span. Dat jaar worden er 3 ledenpartijen gehouden en 2 keer jongenskaatsen met nog een keer kaatsen met Britsum voor leden en jongens.

Opmerkelijk is dat het gras in die tijd ook al vaak te lang was citaat: ferline simmer wie dit fierst te lang en sa moat it fan’t jier net wer!!

Op donderdag 9 augustus 1962 Freulepartij partuur: Johannes Span, Daan Berkenpas en Henk Porte Jelsum-Cornjum –Sneek haalden de vierde omloop en verloren met 5-5 4-6 tegen Sneek. Hier werd nog lang over nagesproken.

In de jaren 70 werd voor het eerst de Bingo gehouden in de bar bij Eelke Buwalda. Nog steeds vindt de traditionele Bingo plaats ieder jaar weer een groot succes.

In 1979 werd gestemd over toetreding tot de KNKB. Na enige discussie krijgt het bestuur toestemming om lid te worden. Dit speciaal met het oog op de aankomende jeugd.

Dit jaar wordt gepleit voor het dameskaatsen en in 1980 staan ook de dames op het veld te kaatsen.

Gezamenlijk met de dames Schingen/Slappeterp werd er jaarlijks om en om een partij georganiseerd.

In 1982 wordt in het kader van het jubileum 2 keer zaalkaatsen georganiseerd.

In 1983 krijgt de kaatsvereniging een materiaalhok wat nu aan vernieuwing toe is.

Op de freulepartij 1991 werd een zeer verrassend 4e prijs behaald door Sjoerd de Groot, Johannes Keestra en Jurjen Jan Koopal.

In 1992 werd er voor het eerst een jeugdcommissie in het leven geroepen: Sake Wigarda, Jan Reitsma, Sjoerd de Groot, Johannes Keestra en Heinze Weiland.

De speciale partijen die nu het meest in trek zijn momenteel bij onze vereniging werden voor het eerst gehouden in 1993 (nachtkeatsen en pearke keatsen) georganiseerd door Anne Hoekstra, Otte Kingma en Reinder Oosterbos.

De kaatsers die in die tijd Jelsum/Cornjum op de KNKB partijen vertegenwoordigde waren:

Dames: Jitske Brunner, Wies Brunner, Lieuwkje Keestra, Jeannette Porte, Maya Paulusma en Aukje Keestra.
Heren: Sjoerd de Groot, Pieter Bergsma, Sjoerd Hoekstra-Bonnema, Anne Hoekstra , Symen Hoekstra en Reinder Oosterbos.

In dit zelfde jaar 1993 wordt Rinze van der Veen tot erelid van onze vereniging benoemd voor zijn geweldige verdiensten voor onze vereniging.

In 1994 wordt er door Anne Bouma voorgesteld om een 50+ partij samen met Rinze van der Veen te gaan organiseren. Zoals velen van ons bekend is inmiddels het 10-jarig jubileum van de Bouma/Smit partij gevierd.

In 1995 hebben Jitske Brunner, Aukje Keestra en Maya Paulusma in Tzum de 4e prijs op de Bondspartij gewonnen.

In de jaren 90 gaat er steeds meer jeugd op KNKB en federatie niveau onze dorpen vertegenwoordigen te noemen:

Jetze Beeksma, Johannes van der Burg, Hendrik Harm Hansma, Jeroen Jorritsma, Steffen Hansma, Klaas van der Burg en Sietse Jan van de Burg.

Jose Rijpstra, Dieuwke Hofman en Fenna Beeksma federatie-niveau.

Jildau Bijlsma eerst federatieniveau later KNKB-niveau.

Gosse Beeksma, Piter Postma en Sido Postma KNKB-niveau.

Janneke Heslinga, Eline Hansma, Iris Hofman federatie-niveau.

Rutger Bijlsma eerst federatieniveau nu KNKB niveau.

Berend Zondervan KNKB niveau.

Nadine Engbrenghof, Marte Lugtenborg en Margriet Wijnsma federatieniveau.

Marleen Engbrenghof KNKB niveau.

Peter Rijpstra, Joeri Planting en Aron Hansma federatieniveau.

In 1997 hebben Jetze Beeksma, Hans Simon Kingma en Klaas van der Burg pupillen jongens de 4e prijs gewonnen op de Bondspartij te Wijnaldum.

In 2006 hebben het partuur schooljongens Gosse Beeksma, Piter Postma en Rutger Bijlsma op het NK een 4e prijs behaald, klasse!!!

Al met al zijn er door de jaren al heel wat prijzen door leden van de vereniging van Jelsum/Cornjum behaald waar we als vereniging trots op kunnen zijn.

Genoemd zijn hier zoveel mogelijk de prijzen die als partuur voor Jelsum/Cornjum zijn behaald en terug te vinden waren in de notulen van de kaatsvereniging Jelsum/Cornjum.

 

copyright ©KF It Partoer